torsdag 25 augusti 2011

Vad jag läser just nu

Just nu håller jag på med boken "De apatiska" av Gellert Tamas. Skakande läsning, må jag säga. Den handlar om de apatiska flyktingbarnen i Sverige, som blev ett känt begrepp i början av 2000-talet.



Så här står det på baksidan av pärmen:

"Den elvaåriga flickan har varit sjuk länge, hon rör sig inte, inte heller reagerar hon på beröring, hon talar inte, äter inte, dricker inte.
Inom några minuter kommer poliser att ta sig in i hennes rum på sjukhuset, koppla bort droppet, bära henne till en väntande bil, köra henne till Migrationsverkets förvar i Malmö för att dagen efter förpassa henne ut ur Sverige.

Det är här en berättelse om landet Sverige. Steg för steg blottlägger Gellert Tamas hur tjänstvilliga politiker, aningslösa journalister, organiserade högerextremister och högt uppsatta läkare och psykiatrer gemensamt skapar en bild av de så kallade apatiska barnen. En bild byggd på fördomar och vandringssägner, som till slut uppfattas som en sanning".


Allt som står i boken är tyvärr sant. Alla händelser finns dokumenterade i sjukjournaler och officiella dokument och boken baserar sig på intervjuer med hundratals människor, av vilka Tamas namnger en hel del, bland annat läkare och poliser.

Fängslande, men skakande. Läs den.




Inga kommentarer: