Nu kickar vi igång den här soliga tisdagen med ett mattips! Jag har bloggat om den här maträtten förut, men gör det igen.
Det här är vad jag kallar lerkrukemat:
Så här gör man:
1) Om du inte har en lerkruka, köp en sån
2) Ställ den helt täckt av vatten i cirka 20 minuter
3) Ringla olivolja i botten
4) Lägg i strimlat kött, hackad lök och vitlök, skurna rotsaker (tex kålrot, palsternacka, morötter), purjolök, några lagerblad och tio pepparkorn. Salta, peppra och häll till sist en deciliter vatten över allting. Och så lite kalvfond och mera olja ovanpå
5) Ställ in krukan i kall ugn och vrid på värmen till 200 grader
6) Efter en halvtimme, vrid ner till 175 grader
7) När krukan stått en timme i ugnen, ta ut och njut!
Det här är så enkelt och så gott. Däremot ska man inte vara alltför hungrig när man lagar den, eftersom det tar en stund. Och köttet kan lika gärna bytas ut mot kyckling eller fisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar